Finalisterna i kategorin “Trosuppfattning” Diversity Index Award 2019

Dela

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Finalisterna i kategorin “Trosuppfattning” har alla gjort något för att främja mångfald i relation till trosuppfattning och religion.

Lars Gårdfeldt

Foto: Malin Lingnert

Lars Gårdfeldt är präst i Masthuggskyrkan i Göteborg, författare, hbtq-aktivist och bland annat medlem i Göteborgs Stads hbtq-råd. Som präst arbetar han för en inkluderande kyrka internt, men också för att kyrkan ska kunna möta och välkomna olika målgrupper externt och han har länge drevet frågor om homosexuellas rättigheter inom kyrkan. 

“Jag har varit aktiv inom svenska kyrkan sedan 90-talet och på den tiden hade vi inga juridiska rättigheter alls. Jag såg att Svenska Kyrkan gång på gång var en av de remissinstanserna som hade det tyngsta motståndet till alla nya lagförslag kring homosexuellas rättigheter och jag insåg att någon måste bekämpa kyrkans inställning inifrån. Den kampen är inte slut. Jag vill att samma steg som kyrkan tagit mot kvinnomotståndare också ska tas mot de som är emot gaybröllop. Vi måste ta itu med kyrkans nutidshistoria och sluta bidra till minoritetsstress.”

Läs mer här:
https://vartgoteborg.se/prasten-lars-gardfeldt-ny-medlem-i…/
https://www.svenskakyrkan.se/carl-johans-pastorat/vigsel

 

Pernilla Landin

Pernilla Landin är diakon i Svenska kyrkan i Nacka församling och verksamhetsledare för Källan i Fisksätra. Källan är ett råd- och stödcenter som drivs av Nacka församling tillsammans med Stockholms Stadsmission, Stockholms katolska stift och Muslimernas förening. På Källan finns det bland annat möjlighet att prata om sin tro med andra, få samtalsstöd och hjälp till myndighetskontakter samt delta i olika aktiviteter som språkcafé och kreativ verkstad. Pernilla Landin är finalist i kategorin ”trosuppfattning” till årets Diversity Index Award.

”Alla människor – oavsett ekonomisk- social-kulturell- eller religiös bakgrund är lika mycket värda. Det är min utgångspunkt. Därför vill jag inte göra skillnad på en människa då den söker stöd eller är i behov av hjälp. Alla människor ska ha samma förutsättningar i vårt moderna samhälle.Om det inte är så, vill jag vara med att verka för skillnad. Det är och har alltid varit min drivkraft!
Jag möter många resurssvaga människor som inte kan finna någon hjälp i sin utsatthet. Därför är mitt jobb som diakon viktigare än någonsin.För vem ska stå på den allra mest utsatta människans sida om inte jag- vi som är kristna. Som i vår tro, likt Jesus är satta att alltid stå på den minstas sida, att göra mot andra så som vi själva vill bli bemötta.Den kyrka jag tillhör- Svenska kyrkan – bär ett stort ansvar i vårt samhälle idag, som fredens, rättvisans och hoppets kyrka.Det vill jag vara bärare av och alltid sprida vidare!”

Läs mer här:
https://www.svenskakyrkan.se/nacka/kallan-i-fisksatra-kyrka
https://www.svenskakyrkan.se/nacka/pernilla-landin-var-nackahjalte
https://www.stadsmissionen.se/fa-stod/kallan-rad-och-stodcenter

 

Tillsammans för Sverige

Tillsammans för Sverige är en verksamhet på Fryshuset där unga kan få interreligiös vägledning och stöd med syftet att skapa en djupare förståelse för andras religion och kulturella bakgrund samt att motverka främlingsfientlighet, fördomar, rasism och extremism. Verksamheten som startades 2011 omfattar bland annat ledarskapsutbildningar, workshops och skolprogram. 

“Tillsammans för Sverige arbetar med att skapa dialog över olika religiösa, kulturella och socioekonomiska gränser i syfte att motverka polarisering. Genom utbildningar, föreläsningar och workshops visar de hur religion och tro kan vara en väg till integration och en växtkraft för unga i arbetet för fred och förståelse. Tillsammans för Sverige använder storytelling som konstform inom verksamheten och belyser att alla människor har en berättelse som är värd att berättas och att historien om ditt liv ska komma direkt från dig, utan mellanhänder. Istället för att prata om, prata med!”

Läs mer här:
https://www.fryshuset.se/verksamhet/tillsammans-for-sverige

 

Kommentera

Om Diversity Index Award

Diversity Index Award är ett mångfaldspris som har delats ut sedan 2012. Vi vill lyfta fram förebilder och bra exempel genom att uppmärksamma personer, företag eller organisationer som jobbar för att stärka mångfald, tolerans och rättvisa.

Tidigare inlägg

Följ oss på Facebook

Nyhetsbrev

Stäng meny