Finalisterna i kategorin “Sexuell läggning” Diversity Index Award 2019

Dela

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Finalisterna i kategorin “Sexuell läggning” har alla gjort något för att främja mångfald i relation till sexuell läggning.

Aino Gröndahl

Aino Gröndahl är asyljurist och offentligt biträde för asylsökande hbtq-personer på RFSL. Hon arbetar med enskilda ärenden som ombud och med rådgivning, stöttar andra jurister och utbildar för att höja kunskapen. Aino är finalist i kategorin ”Sexuell läggning” till årets Diversity Index Award.

”I många länder utsätts människor för förföljelse, tortyr och avrättningar på grund av sin sexuella läggning, sin könsidentitet och/eller sitt könsuttryck. Deras rätt till skydd är stadgad i svensk och internationell rätt. Sedan 2012 har jag som asylrättsjurist specialiserat mig på hbtqi-personers asylskäl. Jag arbetar för en förbättrad rättssäkerhet i asylprövningen för de hbtqi-flyktingar jag har förmånen att företräda juridiskt. Jag uppmärksammar felaktiga utvisningar och avslagsmotiveringar som görs av svenska migrationsmyndigheter idag. Genom utbildning och ett politiskt påverkansarbete gentemot lagstiftare, vill jag bidra till att Sverige blir den rättsstat som vi gör anspråk på att vara, för flyktingar!”

Läs mer här: 
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx…

 

 

Preethi Kuczkowski

Preethi Kuczkowski gör ett envist arbete för att synliggöra hbtq-frågor utanför storstäderna. Vid sidan av sitt jobb som kökschef jobbar hon ideellt med att förbättra hbtq-personers rättigheter, stödja regnbågsfamiljer och för mänskliga rättigheter generellt. Hon är bland annat aktiv i RFSL Östersund, står bakom Östersund Pride och samarbetet med Sápmi Pride.

”Jag vill att människor ska kunna känna sig trygga, välkomna och includerande som de personer dom vill vara och är. Oavsett om du bor i en by, mindre ort, eller större ort. Jag har i över 20 års tid skapat förutsättningar, stöttat och påverkat samhället att jobba och samarbeta så det är möjligt att bo vart som helst i Sverige oavsett sexuell läggning, kön, könsuttryck/könsidentitet, etnicitet, och ålder.
För mig är mitt ideella arbete en livsstil där jag hjälper och påverkar personer dygnet runt. Jag hjälper asylsökande, unga, äldre, anhöriga, förtroendevalda samt att jag utbildar/informerar alla i min omgivning och på mina arbetsplatser med stor stolthet och glädje. Jag ser mig också som en inspiratör att få flera att påverka sin och andras livssituation. Jag upplever att bara genom att jag vågar vara den person jag är, hjälper jag många. Jag brukar lite skämtsamt kalla mig för “En Jämtländsk HBTQ Indier”. Hur mycket mångfald kan det få plats i en liten kropp!”

Läs mer här: 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/rfsl-vi-vill-vara-pa-en-trygg-plats
https://ostersund.rfsl.se
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6988928

Sápmi Pride

Sápmi Pride är en pridefestival som startades 2014 med den första samiska regnbågsfestival som avhölls i Kiruna. Varje år på sensommaren samlar Sápmi Pride men arrangeras på olika platser i Sápmi, bland annat har det varit i Östersund, Trondheim i Norge och nästa år firas i Ochejohka i Finland. Under 2019 bildade arrangörerna en förening för hbtq-personer i Sápmi under namnet Garmeres som betyder ”stolthet” på sydsamiska.

Timimie & management svarar på frågan vad de vill förändra med Sápmi Pride.

“Det finns lika många sätt att vara same på som det finns samer. Vi anordnar och kommer fortsätter anordna Sápmi Pride för att vi ser att det behövs något för samiska queers som gör att vi kan knyta an till varandra över landsgränser. Vi vill se samarbeten som lyfter oss och andra icke-kommersialiserade Pridefestivaler för att också visa att det finns lika många sätt att vara queer som det finns queers.”

Läs mer här: 
https://www.facebook.com/sapmipride/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=7300365&fbclid=IwAR0eAomDf2mRvnQNKETkvYd1L8BaTLCz0BgRjB8tjocnaNQWBHMRoGoNRBs

Kommentera

Om Diversity Index Award

Diversity Index Award är ett mångfaldspris som har delats ut sedan 2012. Vi vill lyfta fram förebilder och bra exempel genom att uppmärksamma personer, företag eller organisationer som jobbar för att stärka mångfald, tolerans och rättvisa.

Tidigare inlägg

Följ oss på Facebook

Nyhetsbrev

Stäng meny