Finalisterna i kategorin “Könsidentitet/könsuttryck” Diversity Index Award 2019

Dela

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Finalisterna i kategorin “Könsidentitet/könsuttryck” har alla gjort något för att främja mångfald i relation till könsidentitet och könsuttryck.

 

Jacko Nilsson


Jacko Nilsson är aktiv i RFSL Ungdom och Transammans – förbundet för transpersoner och närstående – och en drivande kraft bakom Transkollot för barn upp till 13 år. Jacko är finalist i kategorin “könsidentitet/könsuttryck” till Diversity Index Award 2019. 

”Jag vill bidra till att göra samhället bättre för unga transpersoner och deras närstående. Jag vill att unga transpersoner ska få en plats att träffa andra barn i liknande situation. Många transbarn känner sig ensamma, är utanför, mår dåligt och många vittnar om mobbing. Jag vill stärka barnen och visa att de inte är ensamma.”


Läs mer här: 

https://www.svt.se/…/smaland/stort-intresse-for-transkollo-…
https://www.transammans.se

Lio Gustafsson

Foto: Nils Linde

Lio Gustafsson är kurator på RFSL Göteborg och har gjort mycket för hbtq-personer och särskilt transpersoner, genom direkt stöd och rådgivning som kurator, ordna flera olika mötesplatser som samtalsgruppen Transit och Hänget samt genom att utbilda och opinionsbilda för transpersoners rättigheter. Lio är finalist i kategorin ”Könsidentitet/könsuttryck” till årets Diversity Index Award. 

”Jag vill bidra till ett vidgat samtal och en större helhet i synen på hbtq-frågor generellt och trans och transpersoner i synnerhet. Vi fokuserar ofta på transpersoners höga ohälsotal, vilket är superviktigt med tanke på att många som är trans eller funderar över sin könsidentitet mår väldigt dåligt och generellt sett är ohälsotalen väldigt höga. Men genom att fokusera på vad som gör att vi minskar dem glömmer vi ofta bort att se på vad som faktiskt kan bidra till att öka vår hälsa. Jag tror att vi, ibland, behöver ändra fokus och se på och prata om vad som kan göra att transpersoner mår bättre och agera efter det istället för vad som får transpersoner att må mindre dåligt. Jag vill också bidra till en ändrad syn på vem som kan vara trans och hur en kan vara trans. Det går såklart även igen i mina möten med transpersoner och personer som funderar över sin könsidentitet. Jag vill också bidra till fler möjligheter för hbtq-personer att mötas på olika sätt. Att få träffa andra i liknande situation som en själv och få dela sina tankar och erfarenheter, höra andra dela sina och känna igen sig i varandras gör oerhört mycket. Likaså att få vara norm för en stund.”

Läs mer här: 
https://goteborg.rfsl.se/samtal/kurator/
https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/elva%C3%A5ringar-p%C3%A5-samtal-om-k%C3%B6nsidentitet-1.6523697.

Mia-Jonas Plunteman


Mia-Jonas Plunteman är engagerat i bland annat RFSL, Föreningen för Transpersoner (FPES) och Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne. Hen bloggar om sin egen resa som transperson, är föreläsare inom normkritik och mångfaldsfrågor samt politisk aktiv. Mia-Jonas är finalist i kategorin ”könsidentitet/könsuttryck” till årets Diversity Index Award.

”Framför allt vill jag se att flera hbtq+ personer och transpersoner får möjligheten att ha en trygg vardag och kunna leva det liv som de önskar. Inom mina olika förtroendeuppdrag jobbar jag för att ha inflytande och kunna påverka – stärka våra rättigheter och belysa våra rättigheter. Många har “koll” men få har den verkliga kunskap om vår faktiska hälsa och den otroligt starka resa var och en enskild individ oftast genomgår. Bemötande är A & O i vardagliga situationer där vi ställs inför arbetsgivare, myndigheter, vårdinstanser med mera.”

Läs mer här: 
http://plunteman.se
https://www.instagram.com/miajonasplunteman/

 

Kommentera

Om Diversity Index Award

Diversity Index Award är ett mångfaldspris som har delats ut sedan 2012. Vi vill lyfta fram förebilder och bra exempel genom att uppmärksamma personer, företag eller organisationer som jobbar för att stärka mångfald, tolerans och rättvisa.

Tidigare inlägg

Följ oss på Facebook

Nyhetsbrev

Stäng meny