Finalist: Faiaz Dowlatzai

Dela

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Faiaz Dowlatzai är finalist i kategorin ålder till Diversity Index Award 2020! Bland annat har Faiaz skrivit två självbiografiska romaner där han berättar om sin resa som flykting till Sverige och nyligen vann pris i Ortens bästa penna.
Kan du berätta om dig själv och ditt arbete för ett bättre samhälle?
“Jag är en tjugoårig kille som jobbar med migration och integrationsfrågor sedan flera år tillbaka. Jag kom till Sverige som ensamkommande flykting hösten 2015, fick tillfälligt uppehållstillstånd efter fyra år och några negativa besked innan det. Jag har jobbat med ensamkommande flyktingbarn och ungdomar i ca fyra år och suttit som ordförande i Ensamkommandes Riksförbund i snart två år.
Senaste året har jag varit mest aktiv kring frågor rörande papperslösa i Sverige. Jag samarbetar med Svenska Kyrkan, speciellt Hammarby församlingen, och tillsammans hjälpt så många papperslösa ungdomar som vi kunnat. Barn, tonåringar, unga män och kvinnor, och även barnfamiljer, som antingen fått sina sista negativa besked – i vissa fall utvisningsbesked – eller personer som varit papperslösa och lever i oklarhet och med rädsla av att bli tagna av polisen och sedan deporteras
De som är tydligt i detta arbete är att alla behövt någon som lyssnar på deras behov och få stöttning. Jag har inte alltid haft möjlighet att stötta ekonomiskt, men jag har då hänvisat vidare till andra organisationer som erbjuder juridisk rådgivning, församlingar, företag och privatpersoner som kan stötta dem ekonomiskt. Ibland genom att bara ta en promenad, ett vänligt telefonsamtal eller en fika på stan.
En vän, det är vad jag är för många flyktingar i olika åldrar. Just nu skriver jag på bloggen A World of Neighbours (En värld av grannar). Där vi låter människor själva berätta sina historier: av unga flyktingar inom Sverige, de som tvingats lämna Sverige och sökt skydd i ett annat europeiskt land, eller de som från början sökt asyl i olika europeiska länder. Målet är att samla så många historier som möjligt från dessa flyktingar som varit i händelsernas centrum sen 2015, för att via våra kanaler sprida till andra som inte vet mycket vad som hände”.

Varför tror du att du blev nominerad?
Jag tror att jag blev nominerad för att vänner eller bekanta som jobbat med mig med dessa frågor eller upplevt mitt arbete, tycker det är relevant att ta upp mitt initiativ och min kamp.
Titta på videon och låt dig inspireras av Faiaz berättelse om sig själv, sitt skrivande, engagemang och de ensamkommandes kamp för en framtid och ett värdigt liv. https://www.youtube.com/watch?v=Xwk_3RJTkv0

Kommentera

Om Diversity Index Award

Diversity Index Award är ett mångfaldspris som har delats ut sedan 2012. Vi vill lyfta fram förebilder och bra exempel genom att uppmärksamma personer, företag eller organisationer som jobbar för att stärka mångfald, tolerans och rättvisa.

Tidigare inlägg

Följ oss på Facebook

Nyhetsbrev

Stäng meny