Finalist: Alem Bennett

Dela

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Alem Bennett är en av de tre finalister till Diversity Index Award i kategorin årets förebild 2020. Alem jobbar som projektledare och konsult på Drivhuset Göteborg och har under flera år varit engagerat i arbetet för att motverka och förebygga hedersvåld, tvångsäktenskap och könsstympning.

Kan du berätta om dig själv?
Jag kom som ensamkommande barn till Italien, jag överlevde ett massmord som skedde på grund av kriget mellan Eritrea och Etiopien. Min bakgrund och mina egna upplevelser utav att vara utsatt som barn av våld och flykt gjorde att jag tidigt bestämde mig för att ingen annan ska få uppleva det jag har upplevt.
Jag har i många år arbetat med att bekämpat utsatthet. I över 35 år har jag arbetat med mänskliga rättigheter, mot våld av kvinnor, könsstympning, barnäktenskap, hedersrelaterat våld och mot alla typer av diskriminering. Jag har varit med och startat och byggt upp flera verksamheter och plattformar för att bekämpa utsatthet bland annat har jag varit ordförande för Sveriges Antidiskrimineringsbyrå, Göteborgs Rättighets Center, organisationen RISK som arbetar för att stoppa kvinnlig könsstympning samt ledamot i styrelsen för Asyl Byrån och polisens referensgrupp för mångfald.

Varför tror du att du blev nominerad?
Jag tror jag har blivit nominerad för att jag står för människors lika värdighet. Min kamp för mänskliga rättigheter kommer jag att fortsätta kämpa för tills mitt sista andetag. Nomineringen är glädjande då det stärker och synliggör mitt arbete.
Lyssna på en intervju där Alem Bennett berättar om kampen mot kvinnovåld https://sverigesradio.se/artikel/5536668

Kommentera

Om Diversity Index Award

Diversity Index Award är ett mångfaldspris som har delats ut sedan 2012. Vi vill lyfta fram förebilder och bra exempel genom att uppmärksamma personer, företag eller organisationer som jobbar för att stärka mångfald, tolerans och rättvisa.

Tidigare inlägg

Följ oss på Facebook

Nyhetsbrev

Stäng meny